ČEBELE OD A DO ZZZ

Čebele so za nas ključnega pomena, saj s svojim opraševanjem s cveta na cvet poleg slastnega medu poskrbijo tudi kar za vsako tretjo žlico hrane na svetu. In čeprav jih imajo mnogi za nadležne, malokdo ve, da je medonosna čebela edina vrsta, ki po piku žal tudi umre. V nadaljevanju preberi vse in še več o teh marljivih živalicah.

Razvoj čebele

Iz malega zraste veliko oziroma v čebeljem primeru centimeter in pol veliko bitje. Iz jajčeca se razvije ličinka, iz nje buba ter nato odrasla žival. V spomladanskem času čebele živijo 6-8 tednov, v jesenskem do 60 dni, pozimi pa celo med 4 in 6 meseci. Običajno sklenejo svojo življenjsko pot zato, ker se jim iztrošijo krilca. 

Mimogrede, s krilci na minuto zamahnejo kar 11.400-krat, zato človeško uho sliši značilno brenčanje, ki nas opozarja, da se nam približuje čebela. Letijo s hitrostjo povprečno 20 km/h, kadar je sila, pa celo do 40 km/h!

kampanja #zacebele: Čebele letijo s povprečno hitrostjo 20 km/h!
Čebele letijo s povprečno hitrostjo 20 km/h!

Čebele živijo v družinah

Te čudežne pridne delavke imajo številne talente, a samostojno življenje ni eno od njih. Da bi preživele, morajo biti namreč del čebelje družine, ki je organizirana bolje kot marsikatera človeška ustanova in je videti kot pravo malo supermesto.

Čebelja družina obsega od 30.000 do celo 100.000 članic, ki jim družbo dela še med 300 in  tisoč trotov ter ena in edina plodna samica – matica. Vsaka čebela znotraj družine ima glede na svojo starost natančno določene naloge, ki se jih pridno drži.

kampanja #zacebele: Čebele živijo v dobro organizirani čebelji družini
Čebele živijo v dobro organizirani čebelji družini

Razporeditev dela čebel

Nekatere stražijo panj, druge hranijo ličinke, čistijo panj, vanj prinašajo nektar in ga spreminjajo v med, po potrebi pa tudi preženejo trote. Tako so glede na svojo starost čebele prehajajo po fazah: čistilka -> krmilka -> gradilka -> stražarka -> delavka. Očitno pa se tudi čebele ravnajo po načelu, da je samo spočita delavka dobra delavka, zato precejšen del dneva tudi počivajo.

kampanja #zacebele: Vsaka čebela ima natančno določene odgovornosti
Na vsaki točki svojega življenja ima čebela natančno določene odgovornosti

Kraljica vseh čebel – matica

Stari pregovor pravi ‘veliko babic – kilavo dete’. In da se ni bilo ‘kilavo’ ne življenje čebel ne njihov pridelek, je lahko kraljica panja samo ena. Matica je ‘šefica’ panja, ki zraste v dolžino do 3 centimetrov. Za razliko od svojih brenčečih sodelavk živi kar do pet let – očitno je matični mleček, s katerim se prehranjuje, res eliksir življenja!

kampanja #začebele: matica je mati čebel, ki na sezono izleže do 200.000 jajčec
Matica na sezono lahko izleže kar 200.000 jajčec

Njena naloga je, da leže jajčeca za nove rodove, na dan jih lahko izleže kar 2000! Ko spolno dozori, se odpravi na svatbeni ples in tako se začne življenjska bitka trotov: komu bo uspelo oploditi matico? Pari se samo enkrat s 15-25 troti, nato se vrne v panj, ker odlega jajčeca. Iz oplojenih se rojevajo čebele, iz neoplojenih pa troti.

Troti

Običajno zrastejo malček preko 1.5 centimetra in nimajo žela, živijo pa med 20 do 90 dni. Ljudje radi rečemo ‘kakšen trot pa si’ – toda ubogi troti niso kar tako na slabem glasu.

V panju namreč nimajo posebne funkcije, razen da grejejo zalego, pomembni so šele pri oplojevanju matice. Da bi oplojevanje res uspelo, je narava kruto poskrbela, da pri tem troti izgubijo svoj spolni ud, ki ostane v kraljici. Auč!

kampanja #začebele: Troti so na svetu zato, da oplodijo matico
Troti so na svetu zato, da oplodijo matico

Temne plati svetlih živalic

Ni vse zlato, kar se sveti in tako je tudi pri čebelah. Te se namreč v kriznih časih ne obotavljajo pojesti svojih ličink ali jajčec, pa tudi sicer ne poznajo milosti z bolnimi čebelami. Ko jih njihov ostri vonj zazna, jim ni več pomoči in hitro neprostovoljno letijo iz panja. Tudi ubogim trotom se pred zimo ne piše dobro, saj jih meni nič tebi nič jeseni preprosto izselijo. Naravna selekcija zna biti res kruta!

Narodno izročilo

V Sloveniji je avtohtona čebelja pasma kranjska čebela, tudi kranjska sivka ali kranjica. Na naših tleh je čebelarstvo visoko v čislih, zato ne preseneča, da je po domači čebeli dobil ime tudi pesniški almanah v 19. stoletju – Kranjska čbelica, brenčeče delavke pa so hitro našle pot tudi v številne pesmi, med katerimi je verjetno najbolj znana Slakova pesem Čebelar.

kampanja #začebele: Slovenija je znana po čebelarstvu
Že od 18. stoletja na naših tleh cveti čebelarstvo

Slovenski čebelarji pridno bdijo nad svojimi čebeljimi družinami, nekateri ves čas preživijo okrog svojih panjev, drugi posežejo po sistemu BeeConn za dlajinsko spremljanje čebel – oboji pa v želji, da bi bilo čebelam čim bolj prijetno ter da je med, ki pride na naše mize, čim bolj kakovosten.