ČEBELJI STRUP PROTI RAKU

Avstralski raziskovalci so ugotovili, da čebelji strup uspešno uničuje rakave celice pri različnih vrstah raka dojk, pri čemer pa ne poškoduje zdravih celic. Zaenkrat kaže, da izsledki veliko obetajo.

4. februarja obeležujemo svetovni dan boja proti raku.
Različne oblike raka letno prizadenejo ogromno število ljudi in čeprav medicina hitro napreduje, žal še vedno prepočasi za številne od njih.

Zato toliko bolj z veseljem pozdravljamo novico avstralskih raziskovalcev. Ti so v lanskoletni raziskavi ugotovili, da čebelji strup deluje toksično na različne vrste rakavih celic raka dojk, ki letno zahteva preko 600.000 življenj po celem svetu. Prvi izsledki kažejo, da naj bi s pomočjo čebeljega strupa tumorji prenehali rasti ali pa se začeli celo zmanjševati.  

SAMA IDEJA NI NOVA

Izsledki avstralske raziskave, ki je potrdila uspešnost čebeljega strupa (apitoksina) v boju proti rakavim celicam, je revolucionarna. Sama ideja o zdravljenju s čebeljim strupom, imenovana tudi apiterapija, pa sega v 50. leta prejšnjega stoletja. Že takrat so namreč opazili, da čebelji strup uničujoče vpliva na rakave celice.

Intenzivnejše raziskave zadnjih 20 let nakazujejo, da tako čebelji strup kot njegova aktivna komponenta, melitin, zavirata tumorje, vključno z melanomom, pljučnim rakom, levkemijo, rakom jajčnikov, trebušne slinavke, rakom materničnega vratu in drugih.

Prav tako se apitoksin uporablja za zdravljenje nekaterih imunskih bolezni ter bolezni centralnega živčevja, denimo artritis in revma, Parkinsonova in Alzheimerjeva bolezen.

Kampanja #začebele: Znanstveniki raziskujejo čebelji strup
Znanstveniki raziskujejo čebelji strup

ČEBELJI STRUP IN RAK DOJK

Znanstveniki s Harry Perkins Institute of Medical Research in University of Western Australia, obe iz avstralskega Pertha, so orali ledino. Pred njimi se namreč še nihče ni lotil raziskave, ki bi testirala, kako čebelji strup vpliva na celice različnih rakov dojk in zdravih celic.

Testirali so učinke strupa 312 čebel in trotov iz Zahodne Avstralije, Anglije in Irske. Osredotočili so se na učinek, ki ga ima čebelji strup na rakave celice različnih vrst raka dojk. Vključili so tudi dve najbolj agresivni obliki raka dojk, pri katerih je konvencionalno zdravljenje sicer manj uspešno.

Kampanja #začebele: Rak dojk letno zahteva 600.000 življenj
Rak dojk letno zahteva 600.000 življenj

‘ČUDEŽNI’ MELITIN

Ugotovili so, da je ključna komponenta čebeljega strupa melitin. Gre za molekulo, ki je odgovorna ravno za bolečino pri čebeljem piku.

In čeprav si znanstveniki še vedno niso enotni, zakaj točno melitin deluje toksično na rakave celice, je raziskava potrdila, da hitro uniči rakave celice, tudi obe vrsti agresivnih rakavih celic. Še posebej pomembna ugotovitev je, da pri tem ne poškoduje zdravega tkiva.  

Melitin glede na poskuse v pičlih 60 minutah povzroči apoptozo oz. celično smrt, in sicer tako, da predre in uniči celične membrane rakavih celic. Pa ne le to! Že v samo 20 minutah prepreči tudi izmenjavo kemičnih sporočil, ki jih celice potrebujejo za rast in razvoj. Ker prepreči aktivacijo receptorjev za rast v membranah celic, v praksi zavira rast tumorjev.  

Kampanja #začebele: Čebelji strup vsebuje melitin
Čebelji strup vsebuje melitin, ki preprečuje rast rakavih celic

PODPORA PRI ZDRAVLJENJU S KEMOTERAPIJO

Poleg uničevalnega učinka na rakave celice pa naj bi imel melitin še eno prednost. Ker v celične membrane naredi luknjice, obstaja možnost, da zaradi tega omogoči tudi že obstoječemu zdravljenju (npr. s kemoterapijo), da lažje prodre v rakave celice.

Čeprav bo potrebnih še veliko raziskav, vse kaže, da bi lahko melitin v prihodnosti pacientom olajšal življenje. Zdravniki bi ga namreč lahko izkoristili za večjo učinkovitost ali zmanjšanje doz kemoterapije, s čimer bi zmanjšali njene zloglasne stranske učinke.

UBOGI TROTI

Troti že tako niso tako v čislih kot čebele, zdaj pa jih je zadel še en udarec. Raziskava je pokazala, da njihov strup ne vsebuje melitina. Poleg tega pa je učinek njihovega strupa na rakave celice zanemarljiv, tudi v zelo visokih koncentracijah.

kampanja #zacebele: Kako živijo čebele
Strup trotov nima učinka na rakave celice

UPANJE V BOLJŠO PRIHODNOST

Med laboratorijskimi preizkusi in uporabo v praksi je še dolga, neprehojena pot. Ker so nekatere druge raziskave podvomile, da bi lahko čebelji strup uničeval le rakave celice, bo potrebno to področje še temeljito raziskati. Vseeno pa izsledki avstralskih znanstvenikov dajejo upanje, saj čebelji strup po izsledkih uničuje tudi celice obeh izjemno agresivnih rakov dojk.

Poleg tega je sam čebelji strup relativno cenovno ugoden in se ga relativno lahko pridobiva. Tako se poraja upanje, da bi bil uspešna in cenovno dostopna možnost zdravljenja raka tudi v državah s slabše razvitim ali dostopnim zdravstvenim sistemom.

Avstralski znanstveniki so dokazali, da čebelji strup oz. melitin v njem uničuje rakave celice in zmanjšuje njihovo razmnoževanje. Narava pa je še enkrat dokazala, da so njeni darovi nekaj čudežnega.

Da bi se jih zavedal tudi čim širši krog ljudi, so se pri blagovni znamki Bosch odločili za kampanjo osveščanja. Vsak prodani mali hišni aparat Bosch prispeva v malho za čebelnjak, ki bo postavljen ob izbrani osnovno šoli. Hkrati pa si želijo pri znamki Bosch opozoriti na pomen čebel tudi preko sladkega medu. Tako se s 1. marcem odpira tudi natečaj Med v vsako jed!