MED: 7 ZABAVNIH DEJSTEV, KI TI BODO VZELA SAPO

Ali veš, da se med nikdar ne pokvari? In da spodbuja delovanje možganov? Pri moških pa še kaj drugega? Zate smo pripravili nekaj neverjetnih dejstev o medu, ki te bodo sezula - sploh številki štiri in sedem. :)

1. Je eno najstarejših živil

Cenjen je že od pamtiveka! V Španiji denimo 15.000 let stara jamska poslikava prikazuje človeka pri odstranjevanju medu iz panja. Stari Egipčani so ga darovali bogovom in več kot polovica ohranjenih receptov za zdravila vsebuje prav med. Stara zaveza ga omenja kar v kontekstu ‘dežele, kjer se cedita med in mleko’, v srednjem veku pa je našel pot v številne domače medicinske zvarke.

Še danes je priljubljen tako v kulinariki in kozmetiki kot tudi v medicini, saj zaradi zdravilnih učinkovin kar poka od zdravja.

kampanja #zacebele: Stari Egipčani so oboževali med
Stari Egipčani so oboževali med 

2. Nastane v čebeljih želodčkih

Ali veš, da imajo čebele kar dva želodčka? Enega za hrano, drugega pa posebej za nektar! In ravno v njem se skrivajo posebni encimi za razgrajevanje nektarja, med katerimi nekateri preprečujejo rast bakterij. Med je tako tudi edino človeku užitno živilo, ki ga proizvajajo žuželke!

kampanja #zacebele: Med nastaja v čebeljih želodčkih
Čebele imajo za nektar poseben, ločen želodček

3. Med se nikoli ne pokvari!

Ne, ni napaka, prav si prebral/a. To sladko in zdravo živilo je eno redkih, če ne celo edino, ki se NIKDAR NE POKVARI. Ker vsebuje naravne kisline in malo vlage, ni preveč prijazno okolje za rast bakterij. Če je pravilno skladiščen v neprodušno zaprti posodi, je praktično večen.

kampanja #zacebele: Med nima roka trajanja
Zdrži celo večnost

Ko so arheologi odprli starodavno egipčansko grobnico faraona, so v njej našli več zaprtih kozarcev medu. Kljub temu, da so tisočletja ležali skriti pod puščavskim peskom, je bilo živilo v njih še vedno užitno! (Arheologi, vse za znanost, kaj?)

4. Zanj morajo čebele trdo garati

Naslednjič, ko poliješ med, se spomni, da ena čebela celo življenje gara za samo dvanajstniko čajne žličke.
Za približno pol kile medu mora celo življenje delati skoraj 800 čebel, ki morajo preleteli preko 88.5000 kilometrov in obiskati več kot 2 milijona cvetlic. Fraza ‘priden kot čebela’ dobi v tej luči povsem nov pomen!

5. Med kot plačilno sredstvo

Delo marljivih čebelic so cenili že v 11. stoletju. To slastno živilo je postajalo vedno bolj cenjeno tako na krožnikih kot tudi v domačih medicinskih zvarkih in napojih. Zato so ponekod v Evropi, predvsem v Nemčiji, nekateri fevdalci od tlačanov zahtevali plačilo kar v obliki medu in voska.

kampanja #zacebele: Med je bil tudi srednjeveško plačilno sredstvo
Srednjeveško plačilno sredstvo

6. Hrana za možgančke

Ker vsebuje antioksidant pinocembrin, spodbuja in izboljšuje delovanje naših možganov. Dejansko in brez pretiravanja nas torej dela pametnejše! 

Si drzneš preveriti svoje znanje?

kampanja #zacebele: Med spodbuja delovanje možganov
Med nas naredi pametne kot Einstein

To božansko živilo pa ni le odlično gorivo za inteligenco, pač pa so ga vesele tudi naše brbončice! Dobri recepti v kombinaciji z odličnim kuharjem so recept za uspeh. No, piko na i pa dodajo tudi izjemni pomočniki, Boschevi pametni gospodinjski aparati, s katerimi postane kuhanje mala malica. 

7. Med je zdravilo proti nespečnosti, zdravi pa tudi …

S številnimi zdravilnimi učinki pomaga pri celjenju ran, blaži vneto grlo, pomaga odpravljati prhljaj, pa alergije … seznamu kar ni konca.

Raziskave so pokazale, da uživanje kruha ali čaja z medom pred spanjem pomaga odpravljati nespečnost in umiriti tesnobo. Na Vzhodu pa poznajo drugo skrivnost – pitje toplega kozjega mleka z medom naj bi pomagalo zdraviti moško neplodnost.

kampanja #zacebele: Med pomaga proti nespečnosti
Medena pomoč pri nespečnosti

Če te zanima, kako se med prideluje, si ne pozabi ogledati dokumentarnih filmov Več kot med in Prijatelj čebelar.