BEECONN – KO IMAJO ČEBELE SVOJ TV PROGRAM

3. natečaj projekta #začebele za vse slovenske osnovne šole z naslovom Skrivnostni svet čebel.

Da se čebelarjem ne bi bilo treba ves čas smukati okrog čebelnjakov v polni zaščitni opremi, je zdaj na voljo sistem v obliki naprave za daljinski nadzor čebelnjaka. Ta omogoča spremljanje kar do 30 pridnih čebeljih družinic preko mobilnega telefona ali računalnika.

Slovenski razvoj, znanje in inovacija

Slovenci se pregovorno radi primerjamo z ostalimi, za katere pogosto menimo, da so boljši od nas. Toda ne v tem primeru!

Ravno Slovenci se namreč ponosno podpisujejo pod kakovosten, certificiran in zaščiten nadzorni sistem za čebelnjake BeeConn. Sistem močno olajša življenje slovenskim čebelarjem – mimogrede, naši čebelarji so v samem svetovnem vrhu po številu čebel in kakovosti medu! #PloskPlosk

V slovenski izdelek BeeConn je vloženo dragoceno slovensko znanje, zgrajeno iz dolgih let izkušenj, ki omogoča bolj kakovostno življenje naših pridnih delavk. Hkrati tudi čebelarju omogoča večji pregled nad dogajanjem in boljše poznavanje svojih rojev, nenazadnje pa imamo od tega koristi tudi potrošniki. Uživamo namreč najbolj kakovosten med, kar je mogoče.

kampanja #zacebele: Slovenski izdelek BeeConn spreminja način čebelarjenja
Slovenski izdelek BeeConn spreminja način čebelarjenja in zagotavlja najboljšo kakovost medu

Čebelice v najboljši formi za najkakovostnejši med

BeeConn je zmogljiva naprava za daljinski nadzor dogajanja čebelnjaka iz aluminijevega odlitka. S pomočjo različnih senzorjev in tehtnice naprava omogoča spremljanje brenčanja v panju in njegovi okolici. In vse to brez fizične prisotnosti čebelarja! Ta lahko podatke namesto v polni zaščitni opremi spremlja iz udobja svojega toplega doma. In pri tem zagotovi vse pogoje, da je prijetno tudi čebelam in da je vnos medičnine maksimalno visok!

Tehtnica in zmogljiv koncentrator

Da ima skrbni čebelar svojo pridno ‘bando’ vedno pod nadzorom, omogočata dva ključna dela naprave – elektronska tehtnica in koncentrator. Na koncentratorju najdemo ekran za prikazovanje meritev ene ali več tehtnic. Same tehtnice se sicer namesti pod panje, priključimo pa jih lahko vse do 30!

Koncentrator je sicer osrednja enota naprave BeeConn, v kateri se skriva čarovnija, ki omogoča spremljanje čebeljih družinic. Ponaša se z LoRa, WiFi, Bluetooth in SMS/GPRS komunikacijo ter zmore razdaljo prenašanja podatkov celega kilometra. Tako lahko čebelnjak stoji tudi tam, kjer omrežja ni.

kampanja #zacebele: BeeConn aplikacija skrbi za najvišjo kvaliteto medu
Koncentrator v sistemu BeeConn skrbi, da so podatki vedno pravilni in ažurni

Za lažje prve korake na čebelarski poti

S pomočjo sistema BeeConn lahko vsak čebelar spremlja svoje pridne delavke, ne da bi mu bilo treba ves čas preživeti ob čebelnjaku.
Tako lahko prihrani kar nekaj potnih stroškov in litrov goriva ter pripomore tudi k ohranjanju okolja.

Vgrajena tehtnica čebelarju omogoča pregled nad vnosom medičnine in zalogo medu. Tako se zagotavlja ne le najboljšo kakovost medu, pač pa tudi njegovo količino. In potrošniki dobro vemo, da večje količine za nas pomenijo tudi ugodnejšo ceno izdelkov najvišjega razreda.

Sama napravica s pomočjo vremenske postaje omogoča še spremljanje vremenskih razmer, ki vplivajo na medenje samo; pripomore k boljšemu sledenju čebeljih paš in nenazadnje pomaga pri preprečevanju škode zaradi pravočasnih obvestil o nenadnih spremembah.

kampanja #zacebele: BeeConn aplikacija omogoča pregled nad čebelami za kvaliteten med
BeeConn omogoča pregled nad živahnim dogajanjem v panjih in okoli njih

Zdaj lahko vestni čebelar takoj ukrepa v primeru, da bi zaloga slastnega medu padla ali pa bi vremenske razmere vplivale na njegovo količino. In posledica? V panjih se zbere največja mogoča količina najbolj kakovostnega medu! Še sreča, v zimskim mesecih nam ga namreč nikdar ni dovolj v čajih sladicah, pa še kje.

Podatki od A do zZz

Za dober pregled nad čebelnjakom čebelarjem prav pride pregled nad čim večjim številom podatkov. Na prvi pogled morda nepomembni so ključni v primeru kakovosti in količine pridelanega medu ter trajnostnega pristopa do pridelovanja.

kampanja #začebele: aplikacija BeeConn za trajnostno pridelovanje medu
Za trajnostno pridelovanje medu

‘Nič lažjega kot to’, so rekli ustvarjalci BeeConn in vključili meritve številnih podatkov. Tako naprava s pomočjo tehtnic in vremenske postaje meri:

– teže in razlike teže panjev
– zunanjo temperaturo
– temperaturo zraka
– količino padavin
– relativno vlažnost zraka
– zračni tlak
– hitrost in smer vetra
– stanje posameznih baterij tehtnic, koncentratorja in vremenske postaje

kampanja #zacebele: Vremenska tehtnica v sistemu BeeConn
Vremenska tehtnica v sistemu BeeConn dela pridno kot čebele

Udobje spremljanja podatkov

V digitalni dobi imamo radi vse informacije na dosegu roke. Pri tem so naši najmlajši starejše generacije obvozili s polnim gasom in danes otroci mobilno tehnologijo obvladajo precej bolje od ‘fosilov’.

Zato bo najmlajše čebelarje naslednja novica razveselila. Zbrani podatki, ki se sicer shranjujejo tudi na sam koncentrator ali na zunanji strežnik, so na voljo tudi s pomočjo moderne tehnologije. Spremljamo jih lahko preko SMSa ali spletne aplikacije, preko mobilnega telefona, pa tudi preko domačega računalnika.
Vse to iz domačega fotelja, brez zaščitne opreme in brez skrbi, da bi kakšna minutka prostega časa več vplivala na količino in kakovost medu!

kampanja #zacebele: aplikacija BeeConn
BeeConn obvešča s pomočjo moderne tehnologije

Da bi bil nadzor nad čebelnjakom še bolj eleganten, pa ta pametna napravica enkrat dnevno ob določeni uri samodejno pošlje čebelarju SMS. V njem poroča o težah panjev ter primerjavo s prejšnjim dnem, ugotavlja napredek in težo nabranega medu. Sporoča tudi trenutno temperaturo, da je lahko ta karseda ugodna za čebelice.

Spletna aplikacija BeeConn

Čebelarji, ki vedno in redno bdijo nad svojimi čebeljimi družinami, bodo napredek svojih varovank najlažje in najpodrobneje spremljali preko spletne aplikacije BeeConn. Ta omogoča pregled aktualnih meritev in preteklih trendov ter podatke jasno prikaže s pomočjo grafov, tabel ali poročil. Tako jih lahko čebelar – pridno kot čebelica – obdeluje s pomočjo osebnega računalnika.

kampanja #zacebele: BeeConn aplikacija, s katero je čebelar vedno na tekočem
Z aplikacijo BeeConn je čebelar vedno na tekočem

Češnjica na torti

Naprava za daljinski nadzor čebelnjaka BeeConn je primerna za vse panje, pa tudi za vse čebelarje – tiste že zelo podkovane, ljubiteljske, pa tudi naše najmlajše. Ne glede na začetno konfiguracijo je mogoče še naknadna razširitev z dodatnimi tehtnicami in senzorji v posameznih panjih. Doda se lahko tudi vremensko postajo, s čimer lahko ena napravica pokrije do 30 pridnih čebeljih družin, na voljo pa je tudi servis, da bo čebelarjenje res brezskrbno.

Ker se vseh prednosti naprave BeeConn zavedajo tudi pri podjetju Bosch, so se odločili, da šolarjem olajšajo prve korake po čebelarski poti. Zato bodo v prihajajočem natečaju opremili podarjene čebelnjake z napravo BeeConn!
Da bodo mali čebelarji lahko že kmalu okušali čisto svoj med in ga morda celo vključili v kak recept!