SVETOVNI DAN ČEBEL NA SLOVENSKO POBUDO

Od leta 2017 vsako leto 20. maja obeležujemo svetovni dan čebel - na čast marljivim živalicam in prvemu modernemu učitelju čebelarstva na svetu, ki jih je tako skrbno preučeval – Antonu Janši. Ker je čebelarstvo tako globoko zasidrano v našo tradicijo, sploh ne preseneča, da je pobuda za svetovni dan čebel prišla ravno iz Slovenije.

NAVDUŠENI ČEBELARJI

Človek je že davno udomačil čebele in kot kažejo podatki, naj bi se že vsaj pred 8000 leti v Španiji sladkal z okusnim medom. In še danes z užitkom uporabljamo ne le sladki nektar, pač pa tudi preostale produkte izpod krilc pridnih čebelic, kot so matični mleček, čebelji vosek, pa propolis, brez katerega si ne predstavljamo prehladne sezone, vosek itd. – zdravilen je lahko celo njihov strup!

In redkokje živijo nad čebelarjenjem tako navdušeni ljudje kot pri nas. Lahko bi celo rekli, da smo Slovenci narod čebelarjev, saj ima čebelarstvo pri nas bogato tradicijo. Tu živi Apis Mellifera Carnica, po domače kranjska sivka, ki je naša avtohtona podvrsta čebele in velja za simbol pridnosti.

Še posebej izstopa tradicija poslikave panjskih končnic, te čudovite etnološke posebnosti, ki že od sredine 18. stoletja krasi panje, da lažje pot domov najdejo čebelice in da tudi čebelarji sami vedo, kje kakšna družina domuje.   

V Sloveniji ima čebelarstvo poseben status kmetijske dejavnosti, že od leta 2011 pa je prepovedana tudi uporaba čebelam nevarnih pesticidov.

kampanja #začebele: Svetovni dan čebel 2
Slovenci smo navdušeni čebelarji

SVETOVNI DAN ČEBEL NA POBUDO SLOVENCEV

Tako sploh ne preseneča, da je prav čebelarski narod dal pobudo za svetovni dan čebel! Tako je že leta 2014 Čebelarska zveza Slovenije (ČZS) v okviru Organizacije Združenih Narodov (OZN) dala pobudo za ta poseben dan, posvečen pridnim delavkam, ki nam lepšajo vsakdan. 

Predlog je bil po treh letih potrjen 20. decembra 2017, podprle pa so ga čisto vse članice OZN!

In tako je bil rojen svetovni dan čebel, ki ga obeležujemo 20.5. Posvečen je čebelam ter ostalim opraševalcem, brez katerih ne bi bilo življenja na Zemlji, kot ga poznamo. Zato poskrbimo, da bo tem prijaznim opraševalkam prijazen tudi svet – zdrav, brez strupov in podnebnih sprememb.

kampanja #začebele: Svetovni dan čebel 3
Pobuda za svetovni dan čebel prihaja iz Slovenije

ZAKAJ SVETOVNI DAN ČEBEL OBELEŽUJEMO 20. MAJA?

Svetovni dan čebel praznujemo 20. maja. Takrat je na severni polobli pomlad, čebele pa že izjemno živahne in dogajanje v panjih je v polnem zagonu. Medtem je na južni polobli jesen, ko z vso paro pobirajo čebelje pridelke.

Predvsem pa ima 20.5. poseben pomen – 20.5.1734 je namreč na svet prijokal pionir sodobnega čebelarstva, Anton Janša, katerega nasvetom čebelarji še danes zvesto sledijo. In ravno velikemu čebelarju ter njegovi čebelarski zapuščini na čast njegov rojstni dan obeležujemo kot svetovni dan čebel.   

PIONIR ČEBELARSTVA – ANTON JANŠA

Anton Janša, veliki čebelar in začetnik modernega čebelarstva je bil slovenske gore list iz Breznice na Gorenjskem. Živel je med leti 1734 in 1773 in svoje življenje posvetil čebelam. Že kot mlad fant je ostal brez očeta, zato je moral prevzeti skrb za družino in za domače panje – ljubezen do čebel pa je vsako leto rasla. Nekaj časa je bil razcepljen med klicem slikarstva in klicem čebel, a k sreči so zmagale slednje.

Avstrijska cesarica Marija Terezija je leta 1769 v Augartnu na Dunaju ustanovila prvo čebelarsko šolo na svetu in ga 1770 postavila za učitelja. Njegovo znanje je vse bolj slovelo in tudi po njegovi prerani smrti zaradi vročinske bolezni je njegova doktrina obveljala za skorajda sveto. Anton Janša je izdal dva učbenika o čebelarstvu, Razprava o rojenju čebel in Popolni nauk o čebelarstvu. Posvečen mu je Čebelarski muzej v Radovljici.

kampanja #začebele: Svetovni dan čebel 4
Svetovni dan čebel praznujemo na rojstni dan pionirja čebelarstva

MINUTA ZA STATISTIKO

– Kranjska sivka, avtohtona slovenska vrsta čebele, je druga najbolj razširjena vrsta čebele na svetu

– Čebelari kar vsak 200. Slovenec, v Sloveniji je skoraj 12.000 čebelarjev in preko 200.000 panjev

– V Sloveniji je več kot 60 prebivalcev, ki se pišejo Čebela ter 6 Čebelarskih ulic

– Za posladek pa še podatek, da imamo Slovenci tudi svojo medeno kraljico in medeno princeso, ki promovirata čebelarstvo, čebelje pridelke in lokalno hrano

kampanja #začebele: Svetovni dan čebel 5
Zlata vredne čebelice so navdahnile široke množice

POMAGAJ ČEBELAM TUDI TI!

Kako? Načinov je precej. Najlažje bo, če na svoje balkone ali terase kar v korita ali pa na vrtove in njive posadiš medovite cvetlice, ki bodo nudile hrano čebelam; če si bolj pogumne narave, pa jim lahko na istih mestih postaviš gnezdišča. Če ti je blizu kmetovanje, dvakrat poglej, kakšne pesticide uporabljaš in če res ne gre brez njih, se raje odloči za tiste, ki so čebelam prijazni. Veliko lahko narediš tudi z nakupom lokalnega medu pri lokalnem čebelarju.

Ker je vsaka informacija zlata vredna, ne pozabi širiti znanja o pomembnosti čebel med soljudi, sploh pa prenašaj zavedanje na mladi rod, ki bo štafeto prevzel za nami.

In nenazadnje – vključi se v NATEČAJ MED V VSAKO JED, ki ga čebelicam na čast organizira Bosch.

Pridruži se – morda pa bo ravno tvoja jed s priokusom medu navdušila našo medeno žirijo in ti priborila kakšno od lepih Bosch nagrad!